Filiala Galați

Preşedinte:

Dorina Bălan, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" Galați

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 0726.769.428

 

Vicepreşedinte:

Victorița Tănase, Şcoala Gimnazială Nr. 28 Galați

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 0752.932.232


Secretar:

Catrina Căluian, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" Galați,

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 0745.238.886

ÎNTRUNIREA PROFESIONALĂ a Filialei Galați a Asociației Bibliotecarilor din România

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Filiala Galați a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) au organizat pe 8 noiembrie 2017, ora 11:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la Sediul central al Bibliotecii, întrunirea profesională cu tema Biblioteconomia românească în contextul societății contemporane, cu ocazia derulării Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 127 de ani de existență.

Read more: ÎNTRUNIREA PROFESIONALĂ a Filialei Galați a Asociației Bibliotecarilor din România

Eveniment Filiala Galați

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Filiala Galați a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) vor organiza pe 8 noiembrie 2017, ora 11:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la Sediul central al Bibliotecii, întrunirea profesională cu tema BIBLIOTECONOMIA ROMÂNEASCĂ ÎN CONTEXTUL SOCIETĂȚII CONTEMPORANE, cu ocazia derulării Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 127 de ani de existență. La acest eveniment profesional urmează să participe bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, iar ca invitat de onoare va fi prezent dl prov. univ. emerit Mircea Regneală.

Întrunirea profesională a Filialei Galați 2017

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați împreună cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” vă invită să participaţi la întrunirea profesională organizată cu ocazia sărbătoririi, pe 23 aprilie, a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului din România.

La acest eveniment profesional urmează să participe bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, tema întâlnirii fiind:

BIBLIOTECILE: INTEGRARE, INOVAȚIE ȘI INFORMARE PENTRU TOȚI.

Evenimentul se va desfășura la Universitatea „Dunărea de Jos”, Sala Senatului, în data de 19 aprilie 2017, ora 1100.

Vor fi susținute următoarele lucrări:

1. Gabriela Istrate (Biblioteca „V.A. Urechia” Galați) – Pe aripi de poveste – proiect cultural;

2. Mihaela Bărbulescu (Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” Galați) – Aspecte privind sociologia lecturii;

3. Lica Gherghe (Liceul Teoretic „Dunărea” Galați) – Promovarea imaginii bibliotecii în comunitatea locală prin implicarea în proiecte educaționale.

În speranţa că veţi analiza cu bunăvoință și interes invitaţia noastră, vă așteptăm cu drag!

 

Cu deosebită considerație,

Dorina Bălan,

Președinte al Asociației Bibliotecarilor din România, Filiala Galați

Întrunire profesională a Filialei Galați-Noiembrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați au organizat în data de 8 noiembrie 2016, între orele 10:00-13:30, întrunirea profesională „Bibliologie – trecut și perspective”, cu ocazia derulării Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 126 de ani de existență. La acest eveniment profesional au participat 73 de bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, iar ca invitat de onoare a fost prezent dl prof. univ. dr. Mircea Regneală cu prelegerea „Bibliotecari celebri”.

Din program:

Lansări de carte:

Tratat de biblioteconomie. Vol. 2. Partea a 2-a – a prezentat prof. univ. dr. Mircea Regneală; recenzori: Violeta Moraru si Catrina Căluian;

Incunabule din colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia” – a prezentat Camelia Bejenaru.

Prezentare:

Evaluarea în sistem „peer review” a materialelor științifice – Ligia Pîslaru.

 

Detalii la adresa:https://www.flickr.com/photos/110543024@N07/sets/72157672650761093/

Proces-verbal al Filialei Galaţi

Proces-verbal

 

încheiat astăzi, 20 aprilie 2016, cu ocazia întrunirii membrilor Filialei Galaţi a Asociației Bibliotecarilor din România care au marcat Ziua Bibliotecarului printr-o amplă activitate profesională cu tema:

Lectura, legătură între generaţii: spre o societate puternic informată.

Manifestarea a avut loc în data de 20 aprilie 2016, ora 13:00, la Universitatea „Dunărea de Jos”, în Sala Senatului, în prezența a 64 de colegi din bibliotecile universitare, școlare și publice, membri ai Filialei Galați a ABR.

 

Read more: Proces-verbal al Filialei Galaţi

Întrunirea profesională a Filialei Galați a ABR

Filiala Galaţi a Asociației Bibliotecarilor din România va marca Ziua Bibliotecarului printr-o întâlnire profesională cu tema:

Lectura, legătură între generaţii: spre o societate puternic informată

Manifestarea va avea loc în data de 20 aprilie 2016, ora 13:00, la Universitatea „Dunărea de Jos”, în Sala Senatului.

 

Read more: Întrunirea profesională a Filialei Galați a ABR

Proces-verbal al întrunirii profesionale la Filiala Galați

Proces-verbal

al  întrunirii profesionale din 22 aprilie 2015

Asociația Bibliotecarilor din România, Filiala Galați – Realizări și perspective

La Biblioteca „V.A. Urechia”, săptămâna 20-24 aprilie 2015 a fost dedicată profesiei de bibliotecar, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România și a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor, sărbătorite pe 23 aprilie, poate nu întâmplător în ziua praznicului unuia dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

 

Read more: Proces-verbal al întrunirii profesionale la Filiala Galați

Ziua bibliotecarului la Filiala Galați a ABR

ANUNȚ

 

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați va organiza pe 22 aprilie 2015, ora  1000, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii o întrunire profesională cu ocazia sărbătoririi, pe 23 aprilie, a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului din România.

La acest eveniment profesional urmează să participe bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, obiectivul principal al întâlnirii fiind convocarea Adunării Generale a Filialei în vederea alegerii Consiliului de conducere.

 

PROGRAM

23 Aprilie 2014 – Ziua Bibliotecarului din România,

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor

 

TEMA întâlnirii: Asociația Bibliotecarilor din România, Filiala Galați – Realizări și perspective

Data: 22 aprilie 2015

Locul: Sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, str. Mihai Bravu, nr. 16, Sala „Mihai Eminescu”,

et. 1

Ora: 10,00

 

Programul activităților:

 

A. Lucrări

1. Iorga Andreea, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”: Voucher de bibliotecă

2. Bălan Dorina, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”: Bilanțul activității Filialei în perioada

2011-2015

3. Premierea membrilor ABR – Filiala Galați

 

B. Convocarea Adunării Generale a Filialei Galați a ABR

1. Alegerea Consiliului  de conducere al Filialei Galați a ABR

 

Președinte,

Dorina Bălan

Proces verbal Galaţi

Asociaţia Bibliotecarilor din România

Secţiunea: Comunicarea documentelor şi Împrumut interbibliotecar

(Galaţi, 8 mai 2014)

 

Proces verbal,

încheiat astăzi 08.05.2014

 

Întâlnirea Secţiunii Comunicarea documentelor şi Împrumut interbibliotecar a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, pe tema: "În căutare de soluţii la problemele comune de Circulaţie (întârzieri, recuperare de publicaţii, deontologie) şi de Împrumut interbibliotecar (legislaţie, surse de informare)", a avut loc la Biblioteca Universităţii “Dunărea de Jos“ din Galaţi - Sediul central.

Mesajul de întâmpinare a fost transmis de Doamna Prorector a Universităţii Dunărea de Jos, profesor doctor inginer Anca Nicolau.

Prezentarea programului a fost făcută de Doamna Camelia Boca, preşedintele secţiunii Comunicarea Documentelor şi Împrumut Interbibliotecar.

Read more: Proces verbal Galaţi

Noaptea bibliotecilor romanesti

Întrunirea semestrială a membrilor ABR

 

Filiala Galaţi a Asociației Bibliotecarilor din România a marcat Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Internațională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor printr-o întâlnire profesională, care s-a desfășurat în data de 24 aprilie 2014, la sediul Rectoratului Universității „Dunărea de Jos”, începând cu ora 10,00. Au fost prezenți un număr de 30 de bibliotecari din toate cele trei secțiuni: universitară, școlară și județeană.

Read more: Noaptea bibliotecilor romanesti

Proces-verbal al întrunirii profesionale din 12 noiembrie 2013

Marți, 12 noiembrie 2013, ora 10,00, la sediul Bibliotecii „V.A. Urechia” din str. Mihai Bravu, nr. 16, a avut loc întâlnirea profesională a bibliotecarilor din Galați cu tema Bibliotecarul în societatea informațională – Realități și perspective. Întrunirea, parte din programul Zilelor Bibliotecii „V.A.Urechia”, a reunit un număr de 64 de persoane reprezentând bibliotecari din bibliotecile școlare, universitare, publice comunale și din biblioteca județeană, dar și alți participanți interesați de subiectele tratate.

Întâlnirea a fost momentul potrivit pentru dezbaterile profesionale ale bibliotecarilor membri ai ABR și ANBPR, Filiala Galați.

Lucrările manifestării au fost deschise de către directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, prof. dr. Zanfir Ilie, care a prezentat pe invitatul de onoare al întrunirii, prof. univ. dr. Mircea Regneală, președintele ABR. A urmat prelegerea Proprietatea intelectuală și dreptul de autor, susținută de către domnul prof. univ. Mircea Regneală.

În continuare s-au lansat trei publicații de real folos domeniului biblioteconomic:

  • Tratatul de biblioteconomie, vol. 1, monografie coordonată de către prof. univ. dr. Mircea Regneală, editată sub egida ABR. Lucrarea, o referință în domeniu, este produsul muncii colective a mai multor autori care s-au remarcat dea lungul timpului în biblioteconomie și știința informării, prima lucrare de acest tip din istoria biblioteconomiei românești;
  • Buletinul Fundației Urechia, nr. 14/2013, periodic editat de către Biblioteca ”V.A. Urechia”, care conține articole cu conținut științific în domeniul biblioteconomic;
  • Fondul Cantacuzino al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia“: Catalog. Vol. 1: Bălaşa Cantacuzino, Elena Donici Cantacuzino, carte realizată de către Gabriela Debita, bibliotecar la Colecții speciale în cadrul Bibliotecii „V.A. Urechia”, apărută la Axis Libri, editura bibliotecii județene gălățene.

Lansările au fost urmate de prezentarea în Power Point a lucrărilor profesionale de către bibliotecarii membri ABR, Filiala Galați, în următoarea ordine:

  • Mihaela Bărbulescu - Universitatea Dunărea de Jos - Bibliotecarul, punte de legătură între informație și utilizatorii ei;
  • Viorica Dicu - Universitatea Dunărea de Jos - Cultura organizațională un concept de perspectivă pentru bibliotecile din România;
  • Victorița Tănase -  Școala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu” Galați - Sfinții - prietenii lui Dumnezeu și ocrotitorii noștri;
  • Catrina Căluian – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Indicatori de performanță pentru biblioteci
  • Dorina Bălan – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Realizări și perspective ABR - Filiala Galați

Un moment emoționant al întâlnirii a fost decernarea de către prof. dr. Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii Județene  „V.A. Urechia”, a unei diplome aniversare -  în semn de prețuire, gratitudine și recunoaștere a contribuției la susținerea și afirmarea actului educațional biblioteconomic românesc  - dlui prof. univ. dr. Mircea Regneală cu prilejul împlinii vârstei de 70 de ani.

Ziua Bibliotecarului - Filiala Galați

Asociația Bibliotecarilor din România, Filiala Galaţi, a marcat Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Cărţii şi a Dreptului de Autor printr-o întâlnire profesională, care s-a desfășurat pe 26 aprilie 2013, la sediul Rectoratului Universității „Dunărea de Jos”, începând cu ora 10,00.

În deschidere, Dorina Bălan, moderatoarea întrunirii, și Lenuța Ursachi, gazdă și vicepreședinta filialei, au rostit un cuvânt de salut. A urmat festivitatea de premiere, premiile fiind înmânate de Dorina Bălan, preşedintele Filialei Galaţi a ABR.

Au primit Diplomă de merit bibliotecarele: Leonica Roman –  Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Cecilia Buricea - Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” și Victorița Tănase – Biblioteca Școlii Nr. 28 „Mihai Eminescu” Galați, iar Diploma de fidelitate a fost înmânată Lilianei  Ionașcu – Biblioteca Județeană „V.A Urechia”.

Tema întâlnirii - Exemple de bune practici și legislație de bibliotecă - a  atras susținerea următoarelor lucrări: Proprietatea intelectuală – Dreptul de autor, Bălan Dorina - Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”; Impresii de la deschiderea Centrului de Documentare Europeană din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Grigorov Anca Laura - Biblioteca Universităţii „Dunărea de Jos”; Lecturiada, cuvinte împărtăşite. Basmul – arhetipul fiinţei, Tănase Victoriţa - Biblioteca Şcolii Nr. 28 Galaţi; Serviciile bibliotecii universitare în context digital, Ursachi Lenuţa - Biblioteca Universităţii „Dunărea de Jos”.

Zilele Bibliotecii „V.A. Urechia”

In cadrul zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, filiala ABR Galați s-a întrunit  la un colocviul profesional cu titlul „Bibliotecile în secolul XXI”. La acest eveniment au fost prezenți, pe lângă bibliotecari din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și 13 bibliotecarii din școlile și liceele gălățene.
Intr-un cadru colegial, au avut loc:  lansare cărții “Intermediarul difuz. Biblioteca universitară între cultura tiparului şi cultura digitală” (dr. R. Coravu), dezbateri, diseminări de informații dobândite la cursul de cultura informației precum și lansarea ultimului numărul al “Buletinului Fundației Urechia”. Au susținut prezentări Dorina Bălan (Cultura informaţiei: cercetare tematică pe domeniu), Lenuța Ursachi (Bibliotecarul formator în cultura informaţiei – o necesitate în societatea cunoaşterii) și Gina Livia Mocanu (Aspecte legislative în activitatea bibliotecilor școlare). Filiala Galați a început demararea procesului de cooptare de noi membri din rândul bibliotecarilor școlari de anul trecut, anul acesta s-au înscris 8 bibliotecari școlari, iar cu ocazia acestei manifestări încă 11.

 
 

Noutăți